Canon EF-S / EF konverzió

Canon EF-S objektív átalakítása EF bajonettesre


frissítve: 2007-08-25 1 hozzászólás
Foto - EF-S objektív átalakítása EF bajonettesre A legtöbb APSC méretű szenzorral szerelt EF bajonettes Canon gép tulajdonosa (pl. EOS D30, D60, 10D) előbb-utóbb szembe kerül a problémával: ezekre a gépekre a crop factor miatt nem könnyű, és főleg nem olcsó mulatság nagy látószögű optikát keríteni. A filmes és full-frame digitális gépeknél még megfelelő 28mm-es legkisebb fókusztávolságú optikák által rajzolt kép látószöge ezeken a vázakon ~45mm-es optikáénak felel meg. Ugyanolyan eredmény eléréséhez 17-18mm körüli fókusztávolságra lenne szükség, egy ilyen EF optika azonban belekerül annyiba mint maga a váz - ha nem többe. Sok amatőr nem engedhet meg magának ekkora kiadást.

A 300D-350D-400D stb vázakhoz adott olcsó EF-S 18-55 kit objektívek gyújtótávolsága ugyan megfelelő, de az EF-S bajonett miatt nem passzolnak az EF vázakra - a hátsó lencse körül egy kis gumírozott műanyag gyűrű felütközik a tükör házon. A hátsó lencse is jobban benyúlik a vázba mint egy EF optika esetében.
A megoldás kézenfekvő: el kell távolítani a belógó gyűrűt...


Internetes fórumokon sokan beszámoltak már e művelet sikeres elvégzéséről, gondoltam magam is megpróbálkozom vele. Az alany egy EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II, egy 20D kitobjektívje volt.

Senkit nem bátorítok az átalakítás elvégzésére, ez nem javaslat vagy útmutató, csak a saját tapasztalataimat írom le.
Bárki kizárólag saját felelősségére próbálkozzon, vállalva annak lehetőségét hogy a váz és/vagy az optika megsérül!
Én csak egyetlen 10D és D30 vázon próbáltam ki, semmi sem garantálja hogy ezen típusok bármely más példányán ugyanígy működik!
További fontos körülmény hogy az így átalakított objektív egy full-frame digitális vagy filmes vázon alkalmazva már csaknem biztosan ütközik a felcsapódó tükörrel, mert ezekben nagyobb méretű a tükör és közelebb esik az objektívhez!


Lássuk magát az eljárást:

Először eltávolítottam a hátlapot, ehhez egy egészen kicsi és egy valamivel nagyobb csillagcsavarhúzóra van szükség (2 pici csavar az érintkezősor külső oldalán és 4 nagyobbacska a hátlap szélén körkörösen). A hátsó gumi perem egyszerűen lehúzható egy csavarhúzóval.

Többen tanácsolják hogy a legbelső ‘tubust’ tartsuk meg, de a benyúló rész eltávolítása után ez is leesne. Ezért a hátlapot belülről részben kiöntöttem mikroballonos epoxi gyantával, ügyelve hogy a félvezető alkatrészek kényelmesen elférjenek. Ez fogja megtartani a 'tubust'. (az epoxi önmagában nehezen csiszolható, a mikroballon sokat segít ezen – természetesen egyszerű kétkomponensű epoxi ragasztó pl. uverapid is megteszi)

24 óra kötési idő után a felesleges részt egyszerűen lecsiszoltam, majd a gondosan megtisztított hátlapot visszaszereltem az objektívre.

Nem akartam kockáztatni a tükör épségét, ezért az így létrejött hátsó hosszmetszetet kiszerkesztettem és kinyomtattam papírra 1:1 méretben, valamint 0,5 és 1mm-rel nagyobb benyúlással.

Ezeket a kivágott és összeragasztott papír ‘kereszteket’ illesztettem a vázba, megfigyelni hogy exponáláskor eléri-e a tükör. Néhány próba és átméretezés után megállapítottam hogy 18mm állásban a hézag az optika hátsó lencséje és a felcsapódó tükör között 0,1-0,2 mm lehet. Ez után a kis ellenőrzés után már valamelyest megnyugodva felcsavartam a vázra az optikát, kipróbáltam, minden fókusztávolság beállítással kifogástalanul működik. Az átalakítást nem magamnak készítettem, azóta egy D30 vázon használják szintén probléma nélkül.
2007.02.19
Nemrég magamnak is átalakítottam egy első szériás 18-55-öt, szintén problémamentesen működik a 10D-vel.
2007.08.25
Címkék: DIY Foto Canon

Hozzászólások
Pompi 2007-10-02 14:16
Welcome to the club ;)
Én ezt már 3 éve megcsináltam :D
http://digicam.pompi.hu/efsmod