Időzített kioldó

Szabályozható időközönként kioldó áramkör (intervalométer) digitális fényképezőgéphez


feltöltve: 2007-01-02 3 hozzászólás
Fotós időzítő Időzített sorozatfelvételek készítéséhez terveztem ezt a kis áramkört.
Potméterekkel szabályozhatóan 0 és 200 másodperc közti gyakorisággal zárja a kimenetet, ezzel kioldja a hozzá csatlakoztatott digitális fényképezőgépet.

Egyszerű mint a faék, a lelke egy 555-ös időzítő astabil módban bekötve.

A C kondenzátor Ra + Rb ellenállásokon keresztül töltődik (kimeneti jelszint magas), és Rb-n keresztül sül ki (kimeneti jelszint alacsony). Így az ellenállások arányának változtatásával szabályozható a kapott négyszögjel kitöltési tényezője.

Az exponálás gyakoriságát az Ra ellenállás változtatásával befolyásolom. Ez két tartományban (0-20, 0-200 mp) potméterekkel lehetséges amelyek között kapcsolóval váltok. (Ezzel még sorba van kötve egy fix ellenállás, ez által kb 1 másodpercről indul az időzítés). A pillanatnyi üzemmódról LED visszajelzés van, csakúgy mint az exponálásokról. Az Rb határozza meg azt hogy mennyi ideig "nyomjuk le" az exponálógombot. (Gyors, sorozatfényképezésre is alkalmas gépnél ezt célszerű rövidre választani)

A fentiekből adódóan csak 50 és 100% közti kitöltésű négyszögjelet lehet így előállítani, ezért egy PNP tranzisztorral invertálom a kimenetet. A tényleges exponálást (a fényképező gép exponáló áramkörének zárását) pedig egy 4066-os analóg kapcsoló IC végzi.

NYÁK rajz (300 dpi normál raszter):

A kész áramkör:

Címkék: DIY Foto Elektronika

Hozzászólások
cnv 2015-10-23 12:51
Hűha : )
Ez jó kérdés, akkoriban még nem igazán dokumentáltam semmit amit csináltam. Azért a fényképről szerintem össze lehet legózni az alkatrészeket, illetve nem is feltétlenül kell hozzá a fénykép.

A félvezetőket írtam is:
4066 analóg kapcsoló
555 időzítő
bármilyen PNP tranzisztor a kimenet invertálásához (pl BC212)

Ellenállások:
a LEDekkel sorba kötött ellenállások áramkorlátozók, a tápfesz és az alkalmazott LED-ek illetve a kívánt fényerő függvényében meghatározható (én 1kOhm-osakat használtam)
A két poti 220k illetve 10k lineáris. Hogy melyik melyik annak nincs jelentősége, annyi a különbség hogy a váltókapcsoló egyik állásában rövid intervallumokra, a másikban hosszú intervallumokra lehet használni.

Az 555 IC 6.-7. lábai közti (Rb) ellenállás 22 ohm, a mellette levő másik ami a 7. láb és a váltókapcsoló közt van, az 470 ohm.

A nagy elkó 1000uF, a kicsi szűrőkondi 10nF.

A T 1 2 kivezetéseket kell a fényképezőgéphez csatlakoztatni, a T az exponáló gomb (vagy kivezetés) közös pontja, az 1 felel meg a félig lenyomott exponálógombnak (élességállítás, fénymérés stb), a 2 az exponálásnak.

Nagyjából ennyi.

Ha tudok még segíteni, kérdezz bátran : )
jenő 2015-10-20 20:23
szeretném megépiteni. érdekelne az alkatrész lista. és a T 1 2 kivezetés jelentése üdv: Jenő
gyugyu 2009-09-18 12:58
Szia! Tetszik a kapcsolás. Tipikusan mennyi ideig müxik egy elemmel. ill. Mennyit eszik az áramkör?

Van itt is egy saját fejlesztés, ha érdekel nézd meg.

http://picsite.vndv.com/Photomax/hun/photomax_hun.php

Üdv: gyugyu