NYÁK (PCB) készítés otthon

Nyomtatott áramkörök készítése házilag, toner-transzfer eljárással


feltöltve: 2006-09-29 12 hozzászólás
Nyomtatott áramkör készítés Minden elektronikával foglalkozó lelkes amatőr barátja az otthoni, egyszerű és költséghatékony nyomtatott áramkör készítés. Az egyszerű alkoholos filces berajzolástól a fotolakk technikáig számos megoldás létezik erre, az alábbiakban két (számomra) jól bevált eljárást részletezek:

Vasalásos toner transzfer

Az eljárás magva hogy a fénymásoláshoz, lézernyomtatáshoz használt festékanyag (toner) maratásálló, azt hő vagy kémiai eljárással át lehet vinni a NYÁK felületére és ott rögzíteni, ezzel pontos és jó minőségű panelt előállítani. Lássuk a részleteket:

0
kerítsünk 80g/m2 körüli fényes műnyomó papírt. Fontos hogy fényes legyen, mert abba nem szívódik be a toner. Nyomdákban van ilyen, olcsón, nekem le is vágták A4 méretre. Talán még jól ellátott papírboltokat érdemes megpróbálni. (Van aki az ún. tojáspapírra, más az írásvetítő fóliára esküszik.)

1
a NYÁK lemezt zsírtalanítsuk, finom (400 körüli) csiszoló papírral csiszoljuk fel, majd mossuk le alaposan. Így könnyebben megtapad rajt a toner.

2
a NYÁK rajzot tükrözzük, majd nyomtassuk ki a műnyomó papírunkra lézernyomtatóval (vagy fénymásoljuk), a nyomtatást állítsuk erősre hadd legyen rajt sok toner.

3
a papírt ráhagyásal vágjuk ki, illesszük a NYÁK lemezre és az egészet tegyük sima, hőálló (lehetőleg nem hővezető) felületre. (Elmozdulás ellen a papír széleit áthajthatjuk a NYÁK túloldalára és rögzíthetjük ragasztással de szerintem ez kis ügyességgel elhagyható)

4
a vasalót állítsuk közepes hőfokra (nálam a nylon fokozat vált be, de vasaló függően változhat) és alaposan, határozottan (de nem erőből!) vasaljuk végig a papírt többször. Minden négyzetmilliméteren menjünk végig alaposan, ha megbarnul a papír az nem tragédia. Én akkor értem el a legjobb eredményt amikor a papír kifényesedett ott ahol a vezetékek futottak, és láthatóan kiemelkedtek a vonalak. Ha túl forróra állítod a vasalót és/vagy túl erősen rányomod, szétkenődik a toner és szabálytalanok lesznek a vezetékek, netán egybe is folyhatnak. Ellenkező véglet az hogy nem tapad át a toner, vagy csak gyengén és a papír eltávolításakor leválik. Ezt bizony mindenkinek magának kell kitapasztalni.

5
vasalás után hagyjuk kihűlni a panelt, a papírt ne piszkáljuk. Kihűlés után áztassuk be tiszta vízbe. Időbe telik míg a papír felázik és le lehet választani, legyünk türelemmel. Én két rétegben szoktam leválasztani, míg a felsőt lehúzom az alsó ázhat tovább. Az áztatást jelentősen meg lehet gyorsítani híg sósavval, de ezzel óvatosak legyünk mert a gázképződés feszítheti a vezetékek tonercsíkjai által közrezárt ’buborékokat’, és felszedheti a tonert a panelről. Ez ellen szikével be szoktam vágni a papírt a kritikus pontokon.

6
a maratást sósav, hidrogén peroxid és víz kb 1:1:10 arányú keverékével szoktam végezni. A háztartási boltokban töményen ezek nem kaphatók, úgyhogy az arányba be kell kalkulálni az alacsony (~10-20-30%) töménységet. Szükség esetén lehet töményebb/hígabb oldatot is készíteni a maratási sebesség gyorsításához/lassításához. (természetesen vas-kloriddal is maratható ha valaki azt jobban szereti)

A képen látható áramkör legtöbb vezetéke 20 mil (~0,5 mm), kis gyakorlattal kb kétszer finomabb felbontásra alkalmas az eljárás.

!FONTOS! higítás nélkül ne dolgozzunk ezekkel az anyagokkal mert nagyon gyors a reakció, pillanatok alatt felold kisebb réz tárgyakat erős hő- és gázfejlődés mellett, extrém esetben akár fel is forrhat a maratószer, balesetveszélyes!

A bekevert maratószert ne tároljuk mert ’magában’ is eldolgozgat, ami szintén gáz- és hőfejlődéssel jár, nem biztonságos.

Ne öntsük a lefolyóba mert egyfelől mérgező, másfelől azt is kikezdi.

Oldószeres toner transzfer

Az eljárás csaknem végig megegyezik a fent leírtakkal, azzal a különbséggel hogy nem hő segítségével lazítjuk fel és visszük át a tonert a NYÁK lemezre hanem oldószerrel. Az oldószer kell hogy oldja a tonert, és párologjon el visszamaradó anyagok nélkül. Próbálkoztam többek között nitrohigítóval, LB higítóval, és végül a tiszta aceton vált be. (A körömlakk lemosó nem jó mert bőrápoló olajat tartalmaz ami visszamarad a párolgás után.)

A leírás megegyezik a fentivel a 4-es pont kivételével:
4
Az aceton gőzei miatt a műveletet jól szellőztetett, gyújtóforrásoktól mentes helyiségben végezzük. A papírt többször ecseteljük át az oldószerrel, finoman rányomva, amíg át nem nedvesedik. Akár hengerelhetjük is ha van alkalmas szerszámunk. Vigyázzunk hogy a papír széle alá ne kerüljön oldószer mert beszívódik a lemez és a papír közé, és elkeni a tonert. Ne fújjuk a papírt mert úgy előbb elpárolog az oldószer minthogy beszívódhatna. Mivel fényes papírról van szó, időbe telik amíg átitatódik, akár 5-10 percnyi kitartó nyomkodás is elkelhet, legyünk türelemmel. (A hagyományos papír itt is alkalmatlan mert a fellazított tonert még jobban beszívja és az nem tapad át a panelra.) Amikor már átnedvesedett és áttetszik a NYÁK rajz a papíron, hagyjuk alaposan kiszáradni – akár a napra is kitehetjük – de gyújtóforrástól tartsuk távol!
Száradás után az 5. ponttal folytatható a művelet.
Címkék: DIY Elektronika nyomtatott áramkör NYÁK

Hozzászólások
jack 2016-06-20 13:37
We are specializes in PCB fabrication, which has been specializing in PCB with 1-42 layers,min trace width/space:2.5/2.5mil PCBs(incldue HDI, blind board, buried board,rigid board, FPC, Berquist board, metal base board and so on. ), And we are the leading manufacturer of high-tech quick turn prototype, High mix small and medium volume PCB’s in China.
jack 2016-06-20 13:37
We are specializes in PCB fabrication, which has been specializing in PCB with 1-42 layers,min trace width/space:2.5/2.5mil PCBs(incldue HDI, blind board, buried board,rigid board, FPC, Berquist board, metal base board and so on. ), And we are the leading manufacturer of high-tech quick turn prototype, High mix small and medium volume PCB’s in China.
vendég 2016-04-05 12:16
müvészellátó boltban vehető Holló tus a legjobb. Csőtollal rajzolni.
munkácsy 2012-07-13 21:17
Minden itt használt vegyszer veszélyes, úgy a sósav, mint a vasklorid. Be kell tartani néhány szabályt. Ne zárt helységbe végezzük a maratást.Ne nyúlkáljunk kézzel a marató folyadékokba, vannak mûanyag csipeszek, óvjuk magunkat kesztyûvel, szemüveggel és megfelelõ ruhával. A kész kimart nyákot több percig vizes csapnál mossuk meg alaposa és utána egy jó nedvszívó tiszta ronggyal töröljük szárazra.
Alfi13 2011-10-14 23:17
RR Ha kikötöd a fûtõszálat a fénymásolón el sem indul hibakóddal leáll.
Attila 2010-07-03 14:11
Ha nagyon egyszerû, 50 mm-nél nem szélesebb áramkört akarsz nagyon gyorsan csinálni: 1. Az áramkört úgy tervezd meg, hogy lehetõleg vízszintes és függõleges vonalakból álljon. 2. Vegyél 50 mm-es fehér mûanyag ragasztószalagot (mint a vill.szerelõké, csak szélesebb), a lemez rézfelületére ragaszd rá. 3. Most egy golyóstollal rajzold rá a vízszintes és függõleges vonalakat. 4. Egy hegyes kés hegyét élezd ki és ezzel vonalzó mellett vágd ki a vonalakat. Húzd le a nem áramköri csíkokat. Már marathatod is.Attila
cnv 2009-06-11 23:45
Szeretem az ilyen kategorikus kijelentéseket :)
Sósav van pl a gyomrodban is, ennyire veszélyes (azért meginni nem kell, sem pancsolni benne).
Másrészt valószínûleg nem próbáltad még a peroxidos keveréket különben nem írnád hogy a vasklorid gyorsabb. De egyébként a túl gyors maratás sem jó, megfelelõ higítással be lehet állítani az optimális maratási gyorsaságot.
balazs 2009-06-11 19:23
Hello


Erdkes en nem sosavval szoktam lemaratni hanem VASKLORIDAL

1.a sosav veszelyes
2.a vasklorid gyorsabb
3.?????????????????????:D
cnv 2009-04-08 21:04
Már próbáltam beégetés nélkül is, a nyomtatómban a papír néha elakad a fuser elõtt úgyhogy adva volt a lehetõség. Sajnos nem vált be, sokkal könnyebben kenõdik/maszatolódik a toner, ugyanakkor semmivel sem tapad át könnyebben a NYÁK lemezre...
RR 2009-04-08 20:57
Esetleg kikötött fûtõszállal nyomtatni az rajzolatot? Akkor nem süti rá a nyomtató a festéket.
cnv 2008-08-07 08:55
Szia!
Természetesen mûködik, jó minõségû alkoholos vagy lakkfilccel szépen fel lehet rajzolni a NYÁK rajzot a zsírtalanított felületre.
Maratáshoz a fent írtakat veheted alapul.
Ha gyengébb minõségû a filc akkor lehet hogy többször át kell rajzolni, vagy esetleg a maratást félbe szakítani és javítani a rajzolatot közben - de erre általában nincs szükség.
A kimaratott panelról ugyanúgy oldószerrel tudod lemosni a festéket.
Clyde 2008-08-06 22:38
Szia! kérdésem a köv lenne? nekem azt ajánlották, hogy mivel nagyon kezdõ vagyok egyszerûen alkoholos filccel rajzoljam körbe a kívánt nyákmintát? ez müködik? választ e-mailban légyszi