Time lapse animációk készítése

Gyorsított (time lapse) animációk - Pár szóban a technikáról


frissítve: 2007-02-24
Time lapse - háttér Az ötlet nem új és nem is az enyém. Biztosan mindenki látott már filmekben, videoklipekben felgyorsított felvételeket felhők mozgásáról, növényekről vagy bármi másról…
Ilyesmit például: Ezt szerettem volna én is megvalósítani, persze videokamerám sajnos nincs. De miért ne lenne jó a digitális fényképezőgép?

Másodpercenként egy felvételt készítve, azokat videonak összefűzve, 25fps sebességgel lejátszva 25-szörös gyorsítást lehet elérni... Ritkább mintavételezéssel ennél nagyobbat is. Ki is próbáltam kézzel exponálva, ami persze fárasztó volt és az állvány ellenére is látszott valamennyi remegés a képen, de az elgondolás működőképesnek bizonyult!

Már csak az automatizálást kellett megoldani, hogy tetszőleges ideig készíthessek felvételeket pontos időzítéssel, bemozdulás nélkül, kényelmesen. Ehhez előbb külső kioldó csatlakoztatást fabrikáltam a kis A70-re, mivel gyárilag nincs rajt:

(Ez is megért egy misét, szinte tizedmilliméterre ki van használva a hely a burkolaton belül – a ’hangszórót’ meg is röptettem emiatt) Az időzített elsütéshez egy külön áramkört terveztem:
icon
Időzített kioldó
Szabályozható időközönként kioldó áramkör (intervalométer) digitális fényképezőgéphez
A képsorozat készítésekor lehetőleg manuális beállításokkal, fix fehéregyensúly értékkel és expozíciós paraméterekkel dolgozzunk. Enélkül az automatika igyekszik kompenzálni a téma fényerő/szín változásait és ebből 'ugráló' fényerősség, furcsán változó színek sülhetnek ki. A manuális fókuszálás is előny, hiszen lehet hogy az első képen még értelmezhető képrészletek vannak a fókuszpontokban, de később a felhők mozgása miatt ez változhat és hibás fókuszú képek kerülhetnek a sorozatba. A video felbontását helytakarékosságból célszerű alacsonyan tartani, én általában 640 vagy 800 pixel szélességben készítem őket. Érdemes az képsorozat készítésekor már eleve a végleges felbontást használni.

A kész képsorozatot egyszerűen 'megetetjük' bármilyen jpg->avi vagy bmp->avi ’konverter’ szoftverrel, s a kimenet már a kész video.
Én a freeware JPGvideo 1.04-et használom:
http://www.ndrw.co.uk/free/jpgvideo

A helytakarékosság csak az alkalmazott codec és a választott felbontás kérdése, általában divx vagy wmv codecet használok (a JPGvideo tudja kezelni a gépre telepített codeceket, amelyeknek az encoder funkciója is telepítve van.)

Mivel általában elég kevés a változás az egyes képkockák között, jó minőségben is elég gazdaságosan lehet tömöríteni. Egyes codeceknek van low-motion beállítási lehetősége, ezt célszerű bekapcsolni – pont ilyen felhasználásnál gazdaságos.
Címkék: DIY TimeLapse Foto

Hozzászólások
Ehhez a tartalomhoz még nincs hozzászólás... Mondd el a véleményed!